lördag, januari 26, 2008

Alltid samma startsida


Jag har aldrig gillat typiska portalstartsidor med "nyttiga länkar". Känner mig inlådad. Personligen gillar jag en blank startsida med googleboxen i hörnet.

Tyvärr är det inte lika lätt i verkligheten. Jag tänker på kvällspromenaden som alltid har samma utgångspunkt. Om jag vill hålla mig på gator har jag bara ett alternativ när jag ska gå hemifrån. Nerför backen. Efter hundra meter har jag två möjligheter och det ökar snabbt efter det - men ändå, efter några år i samma hus har jag sett det mesta inom rimligt promenadavstånd. Jag har följt alla länkar, så att säga. Varför kan jag inte få välja en annan startsida? Varför!

Samma sak gäller även för sällskapslivet. Confined and unvaried, som mr Darcy skulle sagt. Tänk efter, om du ska ha en bjudning så måste du alltid bjuda samma startpaket. Närmsta släkten och närmsta vännerna har första tjing. De är din startsida och om du inte har ett ovanligt stort hus kommer du aldrig längre. Du har bara tolv platser runt bordet plus rum för sju ungar i köket - sen är det fullt.

Inte konstigt att nya människor i kyrkan aldrig blir hembjudna till någon. Vi har alla våra givna startsidor och hur gärna vi än skulle vilja så har vi inte rum för nytillskott. Detta gäller i synnerhet när kyrkor rundat andra, tredje generationen och alla blivit släkt med alla. Tro mig, du måste vara medlem lääänge i en församling innan du blir hembjuden till stammisarna. Och det beror inte på illvilja eller brist på kärlek, det beror på startsideproblematiken. Din enda chans är faktiskt att hacka dig in via giftermål och avkomma, alltså skapa en stor saftig länk mitt på deras startsida som de bara måste klicka på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tidligere (i urtiden som jeg pleier å si) når søndagsmøtene
begynte kl. 18.00 hadde vi
ofte folk til kaffe før vi gikk
på møte. Det er det helt slutt
med, den timen betydde mye!!
Kaffe kl.16.00 passet bra for mangefamilier med barn. Hadde 1 1/2 timmes felleskap og så gikk vi på møte. Jeg missliker sterkt kl,17.00
som søndagsmøtetid!

kollega

Dag sa...

Enig med kollega og slektning over. Da jeg gikk på Livets Ords bibelskole ble jeg glad i formiddagsmøter, for da kunne vi invitere folk på middag etter møtet eller dra og gjøre noe. Det er ikke like praktisk når møtet er på ettermiddagen. I vår var vi et besøk på Moss Bibelsenter, og da ble vi med ut og grillet etter møtet. Der traff vi noen kjente og noen nye, og det var naturligvis veldig hyggelig.