måndag, januari 21, 2008

Himlen och reinkarnation

Kristna tror inte på reinkarnation. Kristna tror på himlen.

Men det finns en tanke beträffande himlen som gör mig fundersam. Det handlar om den himmelska lönen för vårt jordeliv - hur den trogne tjänaren blir satt över tio städer. Det handlar om hur vår lydnad här bestämmer vår position där.

Jag är undrande inför den statiska bild som ofta ges av den himmelska lönen i relation till jordelivet. Om du har varit trogen i det lilla kommer du få en "hög" position i himlen och vice versa. Men hur rimmar det med himlen som en plats för de levande? Det måste väl finnas växt i himlen? Och förändring.

Vidare, hur hänger en statisk syn på himlen ihop med människans fria vilja. Ty visst måste vi ha en fri vilja även i himlen? Även där kommer vi fatta beslut som har konsekvenser.

Kan det verkligen vara, som många kristna tycks tro, att vad du gör under dina 70 jordeår en gång för alla avgör vad du kommer vara i himlen? Ursäkta, men i mina öron låter det mer som reinkarnation och kastväsende än kristet hopp. Om du sköter dig här blir du en ko i himlen, typ.

Visst får vi lön i himlen. Visst finns en dom efter döden. Men vad är himlen? Vad är en lön i en värld utan avundsjuka? Vad är en fri vilja i en fullkomlig värld?

Den stora missen vi gör tror jag hänger ihop med den (outtalade) tanken att jag blir en annan människa i himlen med ett helt annat liv. Är det inte snarare så att vi endast fortsätter vårt liv men på en ny plats? Dock med den avgörande skillnaden att vi äntligen får se Honom sådan Han är - och det sätter förstås allt annat i ett nytt perspektiv.

Kanske påminner himlen - med sitt löfte om nya himlar och en jord - mer om Star Trek än om Schlaraffenland.

1 kommentar:

My Corner sa...

Meget bra innlegg. Syndefallet var et "avbrudd" i Guds store plan med oss mennesker. I himmlen skal spela dragspel og måla tavlor og
og lage meg en gitar... For da skal jeg leve som aldri før. Gleder meg veldig!!!