måndag, december 01, 2008

En dag olik alla andra

För längesedan - typ på Emils tid - var julen tiden för dignande matbord, och ett tillfälle att verkligen äta sig mätt upp över öronen. Men det var längesedan - nu har vi mat så det blir över för jämnan.

När jag var liten var julen fortfarande en tid för julgodis. Då var det godis i alla skålar - hela julafton och en bit in på juldagen. Numera är det godis 24-7.

För ett par decennier sedan var julen fortfarande tiden för tecknad film - i en hel timme på julafton och i flera dagliga minuter på TV:s julmorgon. Säg så här - moderna ungar blir inte imponerade av Rabalder och katten Tråkmåns på staketet, inte heller av Kalle och hans vänner.

Jag skulle vilja påstå att inte ens julklapparna är unika längre. Som i Little Britain säger vi "I want that one" och lever i konstant omedelbar behovstillfredsställelse.

Julen är idag bara ännu mer av samma sak - mera sött, mera mat, mera TV, mera grejer.

Det finns dock en sak som fortfarande kan tända förundrans stjärnor i barnens ögon, nämligen stämningen. Lukterna. Friden. Det trevligt högtidliga. De tända ljusen.

Men detta kräver disciplin och återhållsamhet i december och följande oeftergivliga krav:

Du får inte julpynta före jul!

I vårt hem gäller endast adventsstjärna, adventskalender och adventsljusstakar före jul. Resten åker upp efter att barnen lagt sig på "lilla julafton".

Det är magi det. Ungarna vaknar klockan 6 på julafton till ett förvandlat hem - från stökigt tråkvanligt till skinande julfint.

Enda undantaget - för min frus skull - är att jag hängde upp julgardiner i köket till 1:a advent. Och jag är inte lika fundamentalistisk beträffande julmusiken som förr. Egentligen gäller samma regel för julmusiken som för julpyntet - utom när man bakar pepparkakor och kokar knäck, då kan man få lyssna på White Christmas.

Snälla människor. Lyssna på mig. Stoppa devalveringen av julen!

4 kommentarer:

Evatinabeth sa...

Det gläder mig att du orkar stå fast i tider av total anarki när det gäller julen. Jag är säker på att dina barn, när de tänker tillbaka på sin barndomsjular, kommer att ha kvar den där magiska känslan av julaftonsmorgonen.

Marie sa...

Du har så rätt kära bror. Det är något specielt med att vakna upp på julaftonsmorgon, och förundras över att gårdagens vanliga hem, har blivit något helt underbart. Men jag måste erkänna att jag nog har ändrat mig, men så har jag inga små barn vars ögon ska tindra och så ska jag inte vara hemma i jul. Så jag kanske fuskar litegrann, och gör julfint helgen före julafton. Men jag lovar att mina ögon ska tindra i allafall. Jag blir fortfarande så glad och jag har fortfarande adventskalender uppe varje december och det trots att jag är 40 år, men som sagt barnasinnet mitt har jag fått behålla. Kram

Arvid sa...

Kloke ord - igjen.

fröken K sa...

Jag håller med dig totalt, men det stoppar tyvärr inte att alla butiker börjar julpynta i början av november. Man hinner se sig mätt på allt av jul innan det ens har blivit december.
Tråkigt, tråkigt...