torsdag, januari 12, 2006

God norsk frukost

Norrmän tycker om sitt land. Jag hörde själv när den gamla statsministern, Gro Harlem Brundtland, gjorde sitt häpnadsväckande uttalande om att "det er typisk norsk å være god". Självfallet höll jag på att ramla av stolen. Norrmännen i samma lokal reagerade inte ens. Hur skulle de kunna det förresten efter en äkta norsk uppfostran med 17:e maj, brunost, binders och osthyvlar, frigöringsdagar och folk som tror att nobelpriset är en norsk idé.

Ikväll läste jag på Tines mjölkpaket (givetvis i ny vinter-OS-design). Där gör Marit Bjørgen mjölkreklam:

"Jeg starter alltid dagen med en god norsk frokost der melk er en naturlig del. Marit har to oppfordringer til det norske folk; jeg ser gjerne at nordmenn kommer seg mer ut i skog og mark, og at vi blir mer bevisste på kostholdet."

Jag förväntar inte att mina norska bloggläsare reagerar men mina svenska vänner häpnar säkert. Och om jag gör om texten till svenska förhållanden blir det ännu grällare:

"Jag börjar alltid dagen med en god svensk frukost där mjölk är en naturlig del. Marit har två uppmaningar till det svenska folket; jag vore glad om svenskar vistades mer i skog och natur, och att vi blir mer kostmedvetna."

En god svensk frukost! Det svenska folket! Att svenskar gick ut i naturen!

Den ende svensk som skulle uttrycka sig så är möjligtvs vår självgode Godis Påse till statsminister. Fast han skulle väl bytt ut svensk mot "socialdemokratisk" :-)

För skojs skull har jag googlat lite. Antalet träffar i parentes:

"det svenska folket" (51.900)
"det norske folk" (135.000)

"det svenska"/"den svenska" (4.160.000)
"det norske"/"den norske" (5.110.000)

"Sverige" (i dokument på svenska, 13.200.000)
"Norge" (i dokument på norska, 13.800.000)

"svensk historia" (74.200)
"norsk historie" (101.000)

"svensk mat" (40.500)
"norsk mat" (218.000)

"svensk natur" (23.600)
"norsk natur" (101.000)

"typiskt svenskt"/"typisk svensk" (33.500)
"typisk norsk" (97.500)

God natt

5 kommentarer:

Arvid Høidahl sa...

Har nettopp oppdaget bloggen din, og den er fin. Jeg kommer til å bli fast leser.

Det er alltid interessant å fundere på årsaker. Er det folkene som er så forskjellige, eller er det forskjell på hva disse folkene har?
Jeg er heller ikke helt objektiv i denne saken.
Vennlig hilsen
Arvid Høidahl

Anders Lundblad sa...

Om folken är olika vet jag inte. Folksjäl är väl närmast ett mytiskt begrepp, eller?

Fast i sanningens namn ska jag erkänna att den svenska onationalistiska hållningen är lika nationalistisk som den norska. Bara med omvänt förtecken. Vi svenskar är inte nationalistiska...

För ett par hundra år sedan var det väl i princip ingen som definierade sig som varken norsk eller svensk. Då var det østfolding eller dalmas eller trønder som gällde.

My Corner sa...

Det som er typisk norsk er å ha en god matpakke. Noe annet som er
typisk norsk er å vinne i
hopprenn. Om vi kommer på 2. plass
blir det nasjonal depresjon. Den
største glede en nordmann kan oppleve er å slå svenskene i fotball. "Det er typisk norsk å være god". sier vi da. Ellers vil jeg slå et slag for den norske matpakken, den er god!!!

Så får vi la svenskene misunne oss denne matpakken!

Anonym sa...

brødskiva 62400 (21700
brøskiva 211 (7)
inom parentes med svenskt Ö

Hur lyckades du får mer på norsk mat? det är ju bara bröskiva som norrmän äter i alla fall. Vilket Googlandet tydlig visar.

Anders Lundblad sa...

Anonym, ja, och i synnerhet en brødskive med ost som legat och svettats i en skolväska i tre-fyra timmar. Inte konstigt att halva mackan ligger kvar när pappa ska diska matlådan på eftermiddagen.