Sidor

måndag, april 16, 2007

Skämmas för Jesus eller kyrkan

Vi ska inte skämmas över Jesus. Nej, varför i-all-sin-dar skulle vi det? Jesus är den bäste som finns. Jesus är intelligent, trevlig, stark, god, vänlig, handlingskraftig, orädd, omtänksam, rolig och stilig.

Varför skäms vi för Jesus då? Ja, om vi gör det så är det för att vi inte känner honom. Eller kanske vi egentligen skäms för hans kropp, kyrkan.

När en pastor predikar för sina ungdomar att de inte ska skämmas för Jesus så är det också pastorns ansvar att bygga en församling som inte är pinsam. Jag menar inte att kyrkan behöver vara trendig men den måste sannerligen vara relevant, äkta och frimodig.

Bland annat därför är jag tacksam över att jag fick vara en del av trosväckelsen i Sverige på 80-talet. Den gav mig anledning att vara stolt över att vara kristen. Jag visste att det jag trodde på inte bara utövades av en utdöende skara läsare. Visst kunde det, när jag ser tillbaka, ta sig uttryck i en "I'm holier than thou"-attityd, men jag tror inte att en tonårings starkaste sida är - eller nödvändigtvis skall vara - försiktig ödmjukhet. Ungas styrka är deras styrka - det måste vi ta vara på.

En annan sida är ungas naturliga iver efter att vara radikala. Min gamle vän K. sa en gång att hans mål var att bli radikal. Punkt. Inte radikal ditt eller datt utan helt enkelt radikal. Ungefär som en grabb som vill bli proffs - inte fotbollsproffs eller NHL-proffs, utan proffs helt enkelt.

Bland annat därför tystnar den vilda lovsången i trosförsamlingar. De unga har blivit äldre och går numera bara igenom the motions. Och de unga idag - församlingsbarnen - har vuxit upp med handklappning och the charismatic two-step. Om de vill vara radikala så sätter de sig ner och sjunger Taizé, eller blir pingstmunkar.

Vad var det Salomo sa? Inget nytt under solen. Om någon säger: detta är nytt! så har det ändå funnits förut.

7 kommentarer:

Lallamen sa...

Oj, vad sant det du skriver. Jag har inte riktigt gjort kopplingen mellan de mer rituella, sakrala trosyttringarna och att vara radikal. Självklart stämmer det du säger ... att sjunga fartfylld lovsång och vara kortklippt är inte direkt ett övertygande bevis på att man är radikal och överlåten numera ;-)(snarare ett bevis på att man närmar sig de 40...)
Väldigt tänkvärt blogginlägg!!!

My Corner sa...

Det man er stolt av skjems man heller ikke over. Jeg husker en ungdom for en del år tilbake som ble "tvunget" til å gå med klær hun ikke synes var helt o.k.
Dette styrket jo ikke selvfølelsen hennes. På en måte er jo menigheten "vår" Jesus. Den som er stolt av menigheten er stolt av Jesus. Når folk slutter å si: "bli med meg på møte!", da er det noe alvorlig fatt med pastoren. (synes jeg da)

Unknown sa...

Bra skrivet, speciellt mitt citat. Jag vill fortfarande vara radikal! Jag inser att det som var radikalt när jag var 16 i vissa fall bara var dumt. Andra saker är mer radikala idag än någonsin. För närvarande är radikalitet inte länre att köpa skor med mycket studs till lovsångmötena, utan att välja att vara glad i Gud trots att kollegan fick befodran jag ville ha, att vara tacksam för allt som Gud har gett mig i en kapitalistisk värld. Det är radikalt att älska de som talar illa om mig - och tala väl om dem. Jag antar att denna text finns kvar i cyper-gröten när jag är 50. Undrar hur jag definierar radikalitet då?

Anders Lundblad sa...

Lallamen, och att jag tycker att "Vilda och värdiga" är en bättre låt en dagens lovsånger - som är så svåra att sjunga med i - är väl ännu ett ålderstecken.

My corner, likformning är aldrig bra. Det är väl bland annat därför sydkoreanernas cellupplägg aldrig har funkat här i Väst. Hörde för några år sedan om konceptet "free market cell groups" - det kanske vore nåt?

Kristofer, hoppas du uppskattar att jag anonymiserade citatet. Och jag håller med dig även i din uppdaterade definition av radikalitet!

Anonym sa...

Jag tror att, eftersom det finns olika skeden i en människas liv, bör även kyrkan förstå detta. Man blir vuxen (över 20) och börjar ifrågasätta. Gud har gett oss ett förnuft att använda.

Klappandet och den enkla lovsången är helt ok, men behöver, för den intellektuellt törstande ungdomen, kompletteras med filosofi, teologi och formuleringar:
Mamma,Pappa, tror vi på en treenig Gud? Är Jesus född av en jungfru? Vad är nattvard? Jaså, gospel betyder evangelium? Aha.... Vad hände under påskdagarna? Har hört ordet realpresens men förstår inte?

Dessa frågor kan inte underskattas hos en person som håller på att mogna. De måste ges ett svar. Svaret kan vara ganska långt.

Ungdomarna behöver lära sig teologi på universitetet. Gud talar även till vuxna, på vuxenspråk.

Många ungdomar förväxlar sin egen mognad & frågor med att de skulle vackla i tron.
Det är dags att man börjar se på teologisk utbildning med mindre skepsis.
Ifrågasättandet är början till den vuxnes tro.

Annars tycker jag om både taizé och lovsång

Anonym sa...

Exempel på min egen okunnighet:

Tills för två år sedan visste jag inte att det finns något som förenar katoliker, pingstvänner, ortodoxa, lutheraner, anglikaner, kopter:

Den niceanska/apostoliska trosbekännelsen.
Aha.

Janice Aliena sa...

Jag läste en kommentar online av en Amerika-baserad journalist avslöjar hur han hittar en pojkvän, 3 månader efter att hennes ex bofryiend bröt upp.
Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Amiso eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är bevis i verkligheten. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
lyckligtvis för mig kom jag över Dr.Amiso e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Dr.Amiso den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi.
Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 4 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek .
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone det är som det känns).
Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
kontakta honom genom sin personliga amail via (herbalisthome01@gmail.com)
han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
* Love Spells Win-Back Ex-älskare, Var rik och stanna med dig för alltid.
* Magi för framgång och marknadsföring, ingen annan utom bara du.
* Traditionella örter och rötter för att bota bröstcancer, kropp, mun och virginal lukt / utsläpp.
* Magisk trollformulering för bröst- och penisförstoring / minskning.
* bota Stop Nightmare, Bad Dreams & Convuction.
* andlig rening, fettförbränning och sockerreglering i kroppen.
* fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR & Bär ditt eget barn.
* Fri från att mörda & kidnappas.
* dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
här är Dr.Amisos personliga e-postadress; herbalisthome01@gmail.com