måndag, juni 16, 2008

FRA-lagen


Politik är viktigt ibland - när frågorna är större än skattesatser. Den senaste tiden har det fattats ett vansinnigt beslut i det norska stortinget, ett bra beslut i en irländsk folkomröstning - och på onsdag fattas förhoppningsvis ett bra beslut i den svenska riksdagen.

Realpolitik stavas kompromiss. Om jag röstar för din hjärtefråga så röstar du för min. Men risken är stor att du blir bedragen. Jag hoppas att många kristdemokrater har tillräcklig moralisk klarsyn för att både avsky den övervakningspropp som regeringen lägger fram på onsdag, och moralisk ryggrad att även rösta emot den.

Från en kristen minoritetssynpunkt är det avgörande att FRA-förslaget stoppas. På sikt är detta allvarligare än alla möjliga andra ogudaktiga förslag. Storebrorsstaten kringskär själva möjligheten att ha en avvikande uppfattning.

Enligt regeringsformen utgår all makt i Sverige från folket. Folket är den suveräne och det är förutsägbart att landets lagar kommer återspegla denna majoritets moral. Endast på marginalen kan vi påverka detta lagvägen. Men vi kan påverka genom förkunnelse, opinionsbildning och det fria samtalet. (Och genom kraften i under och tecken förstås!)

Desto viktigare att friheten för individer, familjer och det civila samhället förblir oinskränkt.

Inga kommentarer: