torsdag, oktober 09, 2008

Redan de gamla grekerna...

Redan de gamla grekerna uppskattade en god talare.

Enligt de senaste opinionsmätningarna väljer USA en orator till president. Jag tror inte att det är särskilt klokt.

5 kommentarer:

Kristofer Tingdahl sa...

Ärligt talat Anders. Givet vad jag sett om McCain, Palin och Obama här på USA fronten så har man ett val mellan pest och kolera, och jag lutar personligen åt kolera.

Jag må dela många konservativa värderingar med Palin. (Vid närmare eftertanke är det nog bara abort-frågan där vi tänker lika.) Problemet är att hon är häpnadväckande okunnig om ekonomi, om utrikespolitik. Se till exempel debatten mellan Palin och Biden, där Palin läste sitt manus oavsett vad frågan var. Eller se hennes intervju med CBS: http://www.youtube.com/watch?v=L8__aXxXPVc

Vad som främst bekymrar mig med Palin är inte okunnigheten - man får ju hoppas att hon är läskunnig - utan det sätt hon utan att blinka gör vad hennes kampanj ber henne om. Vi tjänare en frälsare som var syndares vän, och jag är övertygad om att Jesus inte delade åsikter med alla var på bjudningarna. Jag har därför mycket svårt när Palin hoppar på Obama på grund av att han träffat William Ayers, trots att Obama tagit avstånd från Williams åsikter. Jag förstår att hennes kampanj inte skyr några medel, men har hon inga egna spärrar? Om hon är så lättpåverkad att de kristna 'spärrarna' bara kan köras över, då faller hennes kristna tro som argument för att rösta på henne.

McCain är visserligen erfaren, men som kristen har jag väldigt lite förtroende för honom. Jag har ingen aning om hans eviga väl och ve, men han ger ingen insyn om hans tro. Så fort någon frågar om hans tro, så svarar han undvikande, eller om någon annans tro (som i historien om hans kristne, vietnamesiska fångvaktare). Han är medlem i en babtistkyrka, men är inte döpt! Med all respekt för innehållet i livets bok, så upplever jag hans tro väldigt påklistrad.

Jag håller inte med Obama i allt - han vill ha kvar nuvarande abortlagstifning som exempel. Jag blev dock positivt överaskad i hans timmslånga intervju med Rick Warren. Där McCain svarade med klyshor svarade Obama med djupare svar som åtmindståne tyder på att gubben har tänkt.

Anders Lundblad sa...

Kristofer, tack för inspel från verkligheten. Betänk att jag egentligen inte vet något om USA bortom Letterman och Seinfeld :-)

Palin har inte imponerat med sina kunskaper. Negativt kampanjande á la Ayers är inte snyggt. Tvärtom. Det spelar på folks fördomar och fruktan. Det är en fågelskrämma.

Det var också länge sedan (om någonsin) jag gillade konservatism - i bemärkelsen statlig paternalism och nationalism.

Men McCain - åtminstone före kampanjen - var i mina ögon någon som stod för en ansvarsfull finanspolitik och frihandel. Dessutom sa han vad han tyckte och stod för det, alltså ärlig. Kampanjversionen av McCain är däremot inte lika vacker utan verkar följa någon kampanjstrateg.

Man kan ju också undra varför de två mest profilerade "kristna högern"-kandidaterna på senare år (Bush och Palin) båda varit så svaga intellektuellt. Var finns omvärldskunskapen? Nyfikenheten att lära sig något nytt. Säger det något om oss?

När allt detta är sagt är jag oerhört tveksam till Obama. Han är en god talare. En inspiratör. Han har orden i sin makt och förstånd att använda dem. Folket söker ledarskap i kristider och de tror att de funnit det i Obama.

Jag tror att Obama vinner en storseger. Bara Obama förefaller ge svar, bara han förefaller ha kapaciteten att leda USA - och världen - ut ur krisen. Men jag tror inte att han är den statsman landet behöver. Däremot är han en god talare.

Kanske har den västerländska kristenheten fått den kandidat hon förtjänar. Den postmoderna sekulära människan har också fått den kandidat hon förtjänar. Eli avföll. Samuel profeterade. Och folket valde den ståtlige Saul.

Marie sa...

Interessant läsning. Min enda kommentar: Det är viktigt med ärliget och att inte strävan efter makt blir till ett självändamål på bekostning av mycket annat.

Anders Lundblad sa...

Marie, absolut sant. Det läskiga är att allt för många ledare - politiker, företagsledare, fackpampar, präster och prelater - blir förförda av makten.

Men detta får inte leda till ett automatiskt politikerförakt. Kanske Obama har substans bakom orden. Framiden får visa.

Några saker är viktiga för alla med makt - och det viktigaste är kanske att inte omge sig med ja-sägare. Det leder lätt till bunker-mentalitet. Vi behöver en slav på triumfvagnen som viskar memento mori.

Och en sak till, låt oss inte tro att vi är bättre. Makt måste bli given - när vi söker den, tar den, blir den en snara.

Bilbo och Frodo klarade sig eftersom de aldrig sökte ringens makt. Men bara Bilbo (och Sam) lyckades ge ifrån sig ringen frivilligt.

Kristofer Tingdahl sa...

Jag tror inte Obama är en idealisk president, men vad jag sett av honom under de sista 2 åren har varit en principfast ideolog. Innan hans politiska karriär arbetade han med det som kyrkan borde göra - hjälpa de fattiga.

Det finns bara en perfekt president - Jesus. Därför hoppas jag att du ägnar ett ögonblick åt: http://www.jesusforpresident.org. Där finns inte så mycket, me slå upp Shane Claiborne på youtube för lite uppfriskande neo-jesus-rörelse.