fredag, augusti 27, 2010

Dokument inifrån

Nyligen besökte jag det lokala barnabördshuset. Vi blev tilldelade ett rum på den naturliga avdelningen. Avdelningen utan rostfria detaljer men med jordnära kvinnor i direktkontakt med moder natur.

Mitt i rummet en dubbelsäng. I andra änden ett badkar och ett par saccosäckar. Och, minsann, i hörnet även något som liknade en sjukhussäng.

-Är det där hon ska föda? frågade jag.
-Nej, nej, den har blivit kvarglömd här. Det var visst en svärmor som sov där en natt. Nej, födseln kan ske här eller där, svarade jordmodern och pekade på sängen, badkaret och säckarna. Känn och flöda. Släck lampan och ta en dusch. Det sker mycket i mörkret...

Sedan blev det lunch till kvinnan som låg i arbete. Far kunde hämta kaffe i korridoren. You are welcome too, mr Darcy.

Till efterrätt serverades lustgas. Mer avancerade bedövningsmedel fanns inte på denna naturliga avdelning. Men om "hon kastade in handduken" kunde hon bli flyttad till normalenheten fick vi veta. Där fanns både 50/50, fråga publiken och epidural. Men min fru ville förstås föda naturligt som alla döttrar av Eva gjort sedan urminnes tider.

När finalen närmade sig blev det trångt om saligheten och jordmodern ville hämta akunålar för att allt skulle ordna sig. Det går lika bra utan, mumlade assistenten från normalenheten och när även barnaföderskan själv avböjde fick jordmodern nöja sig med välgörande olja.

Nåväl, när navelsträngen var klippt fick mor med ringmärkt barn flytta till nytt rum. Mr Darcy fick också följa med.

Här smög nyförlösta kvinnor omkring i morgonrockar och grunda kundvagnar med blå eller rosa bylten. Överallt satt lappar med avdelningens rutiner. Måndag fotograf. Tisdag bebissång. Onsdag samtal med barnmorska. Torsdag vi-lär-känna-varandra. Fredag "Amning på 2000-talet - ett panelsamtal". Mycket spännande i denna lilla värld alltså. Synd att ingen fick lov att stanna mer än en dag.

2 kommentarer:

Marie sa...

..det var en mycket beskrivande bild. Kram

Anonym sa...

Kanske inte helt som i Sverige...men badrummet hemma funkar också :-)
Hoppas allt är bra med hela familjen, och att amningen på 2010-talet fungerar fint.
Har flickebarnet fått nå´t namn?
Kram Karin