Sidor

onsdag, mars 21, 2007

Att ändra sig

Kan jag ändra mig? Och då menar jag inte mitt beteende - typ äta mindre, jogga mer - utan ändra uppfattning, byta åsikt.

Hur ofta ändrar jag mig egentligen? Tycker jag likadant idag som för tio år sedan, eller tjugo? Vidare, om jag har ändrat mig beror det i så fall på bekvämlighet eller på att jag blivit övertygad av bättre argument?

Min gissning är att vi människor tyvärr ofta ändrar uppfattning, inte beroende på nya argument utan beroende på "fakta på marken". Vi gillar läget. Vi söker samsvar mellan vår livsstil och vår livsåskådning. Ungdomens idealism byter plats med medelålderns realpolitik. Vi kallar det mognad.

En sådan mognad är förstås delvis ett resultat av att vår bild av världen har blivit mer nyanserad men jag är rädd att den även är ett uttryck för resignation och flykt.

Men min egentliga fråga handlar om huruvida jag är mottaglig för nya idéer. Ibland kanske jag värjer mig för nya tankar eftersom de kan tolkas som just en sådan resignation jag nämnde tidigare. När jag ändrar mig erkänner jag dessutom att jag hade fel tidigare. Det kan emellertid också betyda att min bild kompletterats. Jag hade alltså inte nödvändigtvis fel tidigare men jag hade heller inte hundra procent rätt.

Men har jag bytt uppfattning i några frågor? Det finns en spänning mellan teori och praktik som jag inte vill blunda för. Som bloggare i cyberrymden kan jag i och för sig strunta i verkligheten men som medmänniska i samhället kan jag inte unna mig den lyxen. Jag är alltså inte nöjd med att kunna försvara en åsikt teoretiskt. Den måste också tåla ett samtal ansikte mot ansikte. Det behöver dock inte betyda allmän konturlöshet. Det handlar både om att nyansera och att konfrontera. Ibland är det också riktigt med pragmatism - jag behåller min teoretiska ståndpunkt samtidigt som jag erkänner att vägen till målet är krokig och måste tas i flera steg.*

Till sist en kort lista över frågor/förhållanden där jag delvis har ändrat mig. Från vad till vad kan du fundera över.
  • Dagis
  • Värnplikt
  • Nationalism
  • Moderaterna
  • Norge
  • Ledarskap
  • Monarkin
  • Republikanerna
  • Andlig krigföring
  • Dopet flera gånger

Och helt till sist en lista över frågor/förhållanden där min uppfattning har cementerats:
  • Sossarna


(Ett exempel är min syn på välfärdssamhället som bör förändras i grunden men vi måste gå långsamt. Staten måste hålla sina löften. Systemskiftet måste med nödvändighet ta tid.)

1 kommentar:

Arvid sa...

Dette er viktige spørsmål som vi sikkert burde tenke gjennom oftere enn de fleste av oss gjør.
Holder vi fast på våre meninger og tidligere forståelse uansett, er det like klokt som å holde stø kurs på en svingete vei.
Det betyr ikke at man skal "snu kappa etter vinden", som vi uttrykker det her i landet.

Jeg kunne laget en liste, jeg også. Det er kanskje ikke så veldig mange punkter der jeg totalt har skiftet mening, men synet har blitt mer nyansert med årene.

P.S. Innleggene dine inneholder alltid tankevekkende og interessante synspunkter. Takk for det.