Sidor

lördag, april 11, 2020

Påskafton



I Sverige firar vi som regel aftonen före högtiderna - julafton, påskafton, pingstafton, midsommarafton och så vidare. Jag vet inte om detta är ett resultat av otålighet eller om det har ett sammanhang med den judiska traditionen att sabbaten börjar fredag kväll. Vilket väl i sin tur hänger samman med själva skapelsedagarna - det blev afton och det blev morgon den första dagen.

När det gäller påsken är detta tjuvstartsfirande emellertid extra speciellt. Jag är viss om att Jesu lärjungar inte firade något som helst den där nattsvarta mellandagen. Dagen före uppståndelsen fanns nämligen ingenting att fira. Ingen förväntan låg i luften. Ingen spänd otålighet.

Idrottsutövare brukar säga att det är livsfarligt att ta ut segern i förskott. Ända in i kaklet. Och de skrockfulla är rädda för att jinxa något. Ta i trä. Men inför dödens faktum finns inget hopp. Då är det för sent, för evigt för sent. Lärjungarna hoppades inte. De tog inte ut någon seger i förskott. Matchen var ju redan avblåst, säsongen över och karriären slut. Påskäggen fick ligga oöppnade.

Ty de kunde inte veta att den dagen var nattens sista dag. Att det tidigt nästa morgon, medan det ännu var mörkt, skulle komma en ny dag, en evig morgon.

Maria grät utanför graven för någon hade tagit hennes Herre, och hon visste inte var de hade lagt honom. 

Har någon tagit din Herre också? Har dina idoler försvunnit, dina förebilder lämnat dig? Gråter du idag över brustna förhoppningar? Har du kommit till vägs ände? Du äter dina påskägg men har ingenting att fira.

Idag står Jesus här och frågar dig som han frågade Maria.Varför gråter du? Vem söker du?

Ja, vad letar vi människor egentligen efter? Något bärkraftigt. Något beständigt. Något vi kan lita på.

En sak är säker. Vi kommer aldrig hitta det vi söker i oss själva. Vi behöver hjälp utifrån. Någon som inte sitter på samma avsågade gren som vi själva. Någon levande som aldrig mer kan dö.

Tanken är svindlande. Jesus har uppstått från de döda och han lovar samma framtid till dig och mig. Om du därför har plockat fram både påskmust och påskägg i dag för att fira i förskott så behöver du inte bekymra dig. Det är inte förskott utan efterskott. Du kan inte jinxa något för segern är redan vunnen. Matchen är avblåst. Jesus har besegrat döden.

I am a fool for Jesus. Whose fool are you?

Inga kommentarer: