Sidor

onsdag, maj 16, 2007

Därför firar dom 17:e maj (tankar om grundlagen, snittar och parlamentarism)

Idag är det fest i Norge - grundlagsdagen den sjuttonde maj. Till alla norska läsare ber jag därför att få "gratulere med dagen". Är du nyfiken på denna grundlag som föranleder festligheterna kan du läsa texten här. Språket är något tungt - och komiskt nog skrivs även alla tillägg i samma högtravande 1800-talsstil. Som t.ex. årets tillägg i §15 om parlamentarismen (som alltså inte varit grundlagsfäst tidigare). Den ursprungliga texten bygger på Montesquieus maktdelningsprinciper.
"Enhver, som har Sæde i Statsraadet, er pligtig til at indlevere sin Ansøgning om Afsked, efter at Storthinget har fattet Beslutning om Mistillid til vedkommende Statsraad alene eller til det samlede Statsraad.

Kongen er forbunden at indvilge slig Ansøgning om Afsked.

Naar Storthinget har fattet Beslutning om Mistillid, kunne bare de Forretninger udføres, som ere nødvendige for en forsvarlig Embedsførsel."
Notera också att kungens makt (på papperet) är hyfsat stor i Norge. Som t.ex. denna paragraf illustrerar:
"Kongen har Ret til at sammenkalde Tropper, begynde Krig til Landets Forsvar og slutte Fred, indgaa og ophæve Forbund, sende og modtage Gesandter."
Nåväl, denna grundlag ska firas med alla till buds stående medel. Pølser, brus, barnetog och Ja, vi elsker. Själva ska vi traska ner till skolan och titta på vår andraklassare som ska marschera i tåg. Eftersom jag är obotligt sentimental kan det hända att jag får en tår i ögat. De härdade norrmännen bredvid tar dock tillställningen med en nypa salt. Medan en utvald sjätteklassare mumlar sitt tal om grunnlovsfedrene på Eidsvoll står publiken och pratar om sommarstugor, segelbåtar och renoveringsprojekt.

Efter firandet på skolan samlas vi hemma hos oss för efterfest. Menyen blir typisk norsk festmat - snittar. Glöm inte att Norge är smörgåsarnas förlovade land. "Brødskive" till vardags. "Snitter" till fest. Mycket praktiskt och lättlagat. Det är bara att dela mackan på diagonalen.


Norsk vardagsmat.

Norsk festmat.

1 kommentar:

Arvid sa...

En ting jeg liker ved bloggene dine, er hvordan du så ofte tar oss på kornet.